TRAMINAC 0.75L

800,00 Rsd

Kategorija:

Alk. 13% vol

Tamno žute boje sa začinskim, cvetnim i voćnim aromama. Prepoznaju se arome latica ruže, breskve, dinje, livadskog cveća. Vino je mirisno, aromatično, mekano i elegantno.

Nastavite kupovinu
Završite kupovinu

vina

Traminac spada u red najkvalitetnijih vina bivše Jugoslavije. Ima ga gotovo u svim vinogorjima: u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. Ima izvanredan buke, aromatično je, ukusno i mirisno, tako je Traminac dobilo strastvene obožavatelje širom sveta, a i smatra se vinom koje jednostavno možete voleti ili mrzeti zbog svojih karakteristika. Grožđe može imati velike količine šećera, čime se postižu visoke koncentracije alkohola u suvim vinima, ali i slab prinos, pa se gušće sadi i tako dobijamo slabija i lakša vina.

Lozu samog traminca nije jednostavno odrediti zbog vrlo nestabilnog genoma. List i zrna zelene boje koje nalikuju na sauvignon blanc, i često su traminac dovodili u vezu sa ovom sortom. Veruje se da ipak potiče iz severne Italije, iz Alto Adige regije, blizu sela Tramin, odakle je pronašao svoj put na ostatak Evrope i sveta. Ovo vino se može proizvoditi na više načina, ali ima nekoliko izuzetno snažnih i prepoznatljivih tonova. Pre svega, to su specifične arome ruža i ratluka (ili baš ratluka “od ruže”), pa grejpfrut, ananas, mango, narandžu, breskvu ili kajsiju, kao i arome đumbira, meda i dima u zavisnoti od regije gde se proizvodi i samog načina proizvodnje. Ponekad se pojavljuje i miris tamjana, kao i kod naše tamjanike. Traminac se odlično slaže uz sveže voće i sireve. Takođe, sjajno se slaže sa brojnim jednostavnim jelima od ribe i pilećeg mesa, a naročito sa onima koja u sebi imaju ljutinu poput paprika ili jače začinjena jela.

Title

Go to Top