RAJNSKI RIZLING 0.75L

600,00 Rsd

Kategorija:

Alk. 11% vol

RAJNSKI RIZLING 0.75L

Harmonično i karakteristično vino žuto-slamnaste boje, finog mirisa i arome sa izraženim voćnim mirisima breskve, kajsije i zelene jabuke.

Nastavite kupovinu
Završite kupovinu

vina

Smederevka je poznata sorta belog grožđa koja se gaji u Smederevskom regionu u Srbiji, kao i u Tikveškom vinogorju u Makedoniji, a samo ime je prirodno nastalo od grada Smedereva u Srbiji. Smatra se da je plantaža i uzgoj ove sorte belog vina nastala u vreme vladavine rimskog cara Marka Aurelija Proba na lokalitetu poznatom kao Mons Aureus, koje se nalazi na desnoj obali reke Dunav kod Smedereva, a ovo grožđe sorta je veoma popularna sorta grožđa na Balkanu. Da li se ova sorta belog grožđa sadi van jugoistočne Evrope ili ne, za sada se ne zna, a uglavnom se smatra da se sadi samo u Evropi.

S obzirom da se ova sorta belog grožđa smatra poznom sortom, pa se i vina proizvedena od nje smatraju da su sa relativno visokim sadržajem kiseline i šećera. Takođe, ova vina najčešće imaju visok nivo alkohola. Sva vina proizvedena od ove bele sorte grožđa najbolje se slažu sa jelima poput dalmatinskog paprikaša poznatog kao brodet, pogače od belog luka i niza kineskih delikatesa, a takođe se slaže uz zelenu salate, sireve, ribe i plodove mora.

Title

Go to Top