vina
Pinot Grigio je drugo najpopularnije belo vino u Americi, jake kiselosti sa aromama limuna, limete, zelene jabuke i meda. U zavisnosti od toga gde se uzgaja grožđe, Pinot Grigio može poprimiti slabe medene note. Iako većina veruje da je Pinot Grigio nastao u Italiji, zapravo je stvoren, kao i mnoga od najpopularnijih vrsta grožđa na svetu, u Francuskoj, gde je poznat kao Pinot Gris. Vino je stvoreno u Burgundiji, ali je pronašlo put do Švajcarske 1300-ih, gde se smatralo omiljenim vinom cara. Odavde je grožđe stiglo do severne Italije gde je nastala prava priča o Pinot Grigio.
Oštra kiselost i isparljiva citrusna jedinjenja najbolje se slažu sa jelima na bazi morskih plodova. Bela riba na žaru, dagnje, školjke i kozice, kao i salata od morskih plodova će se dobro složiti, a Pinot Grigio se takođe najčešće služi uz popularne italijanske namirnice poput testenine i rižota sa kremom ili sosom od svežeg paradajza.