CHARDONNAY 0.75L

650,00 Rsd

Kategorija:

Alk. 13% vol

CHARDONNAY 0.75L

Vina sorte Chardonnay su jaka, svetlo slamnasto žute boje, harmonična su i sa specifičnim bukeom. Dominiraju mirisne note jabuke i narandžine kore.

Jako i harmonično vino sa specifičnim bukeom.
Srednje pozna sorta groždja sitnih i okruglih bobica.
Veoma cenjena vina na svetskom tržištu.

Nastavite kupovinu
Završite kupovinu

vina

Chardonnay je toliko popularan da je skoro i sinonim za belo vino. Lak je za izgovoriti, a zvuči kao da se završava sa osmehom. Grožđe je nastalo u francuskom selu Chardonnay, ime je prvobitno značilo „mesto čička“ ili „mesto pokriveno čičkom“, a na latinskom, naziv nosi prevod „divlji čičak“ ili „artičoka“. Chardonnay može imati drugačiji ukus, u zavisnosti od toga gde raste i kako je napravljen. Ali obično je to suvo vino sa umerenom kiselinom i alkoholom. Njegovi ukusi se kreću od jabuke i limuna do papaje i ananasa, a takođe pokazuje note vanile kada odleži u hrastu.

Vinari vole Chardonnay jer se lako uzgaja. A pošto njegovi ukusi nisu toliko karakteristični kao kod drugih sorti, poput rizlinga ili sauvignon blanca, ima aspekt „praznog platna“ koji omogućava vinarima da razvijaju svoju tehniku i ostave sopstveni otisak na vinu. Jednostavno proizveden Chardonnay ide odlično kao aperitiv sa svežim sirevima poput kozjeg sira, kao i sa ostrigama, školjkama ili delikatnom ribom. Karakteristike ovog vina srednje jačine dobro se slažu sa čvršćom ribom poput sabljarke, belim mesom poput piletine i svinjskog mesa, i starim sirevima kao što su gruiere i gauda. Masni, bogati, hrastoviti stilovi pravljenja ovog vina sa visokim sadržajem alkohola, mogu da podnesu teže krem sosove, meso sa roštilja sa većim sadržajem masti.

Title

Go to Top